lördag 23 juli 2011

Big Island - bland vulkaner, japaner och varma källor

Big Island är mer än bara simma bland sköldpaddor. Därför bestämde vi oss för att besöka lite hårdare natur i Hawai‘i Volcanoes National Park, belägen på öns sydöstra del. Parken består av två vulkaner, varav en är aktiv, och lavaflöden förstörde nyligen byggnader och vägar i området. Det var en mäktig upplevelse att gå på en stelnad lavasjö och genom en grotta som skapats av flödande lava. Tyvärr var stora delar av parken avstängda på grund av höga halter giftiga gaser, men efter mer än en mils hajkande bland heta svarta stenar var vi mer än nöjda och välförtjänta av hamburgare och hot fudge sundae och chocolate cream banana pie på Hawaiis bästa diner, Ken's Pancake House.

Vi kunde inte hålla oss borta från snorklandet speciellt länge utan var tvungna att åka till Kapohos glasklara tidvattenlaguner dagen därpå. Det var den hittills häftigaste snorklingen (med risk för att upprepa oss) och helt klart värt alla skärsår på händer och fötter den resulterade i. Efter vadandet bland vassa lavastenar var det skönt att guppa runt en stund i Ahalanui Parks heta källa som låg precis i närheten. Sista etappen på vår utflykt på sydostkusten gick till den lavatäckta byn Kalapana. Vi hittade aldrig själva byn, men väl några hippies som slagit upp läger med god mat och försäljning av batiktröjor. Där låg en gång en strand som rankats som ett av Hawaiis "sju underverk" men som nu till stor del är täckt av lava.

Ögruppen präglas starkt av den asiatiska invandringen, vilket märks inte minst i matlagningen som ofta är japan-inspirerad eller heljapansk. Vi lyckades hitta och boka bord på den väl undangömda lokala favoriten Miyo's, komplett med risdörrar, sjöutsikt och en synt-spelande japan för att skapa den rätta atmosfären. Det blir minst ett återbesök innan vi åker vidare till Oahu!


En stelnad lavasjö är förvillande lik en parkeringsplats efter en jordbävning
Palmerna har börjat återplanterats vid den
forna stranden
Krävdes ficklampa för att kunna ta sig fram
i lavagrottan

En ny lavastrand har bildats nästan 1 km längre ut i havet än var den tidigare låg

Lavaflödet genererar uppenbara transporteringsproblem på ön!

 
Utsikten från Miyo's

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar